SELAMAT DATANG KE SEMBANG BUDGIE DAN COCKATIEL - AS BUDGERIGAR - BIGMAN FARM~KETERANGAN LANJUT HUBUNGI 0129978884

23 November 2011

Crested BudgieAsal usul

Budgerigar Crested adalah mutasi semulajadi yang menyebabkan bulu  di kawasan tertentu seperti di atas kepala dan badan tumbuh dengan arah yang berlainan.
Mutasi Crested ini mula-mula ditemui  di Sydney, Australia pada tahun 1920. Burung ini dibesarkan dan dibiakkan serta  dieksport ke Negara-negara lain.  Ada pendapat mengatakan mutasi crested ini telah bercampur aduk dengan lain-lain mutasi contohnya Yellow face dan Opaline.  Terdapat juga rekod yang menyatakan  bahawa mutasi  Crested lain muncul di benua Eropah sebelum Perang Dunia kedua.
Ada juga rekod  menyatakan  mutasi  Crested ini wujud di Kanada  semenjak tahun 1948. Budgie Crested diseludup ke Amerika Syarikat  dari Mexico. 

Kini budgie crested sudah berada di Malaysia dan sudahpun dibiakkan. Dibawa turun dari pakistan pada awal 2009. Saya merupakan breeder terawal yang mula membiakkan crested bagaimanapun pembiakkannya kurang lancar berbanding dengan normal budgie.

Jenis-jenis  Crest

Terdapat tiga jenis Crest, pertama jenis tufted-berjambul dan berumbai, kedua half circular-keliling setengah bulat dan  full circular-penuh. Crest seterusnya yang paling lazim ialah jenis setengah bulat. Jenis ini Crest harus menjadi separuh bulatan bulu jatuh atau naik di sekeliling kepala .  Bulu di belakang kepala agak rata. Jenis penuh bulat Crest tumbuh diseluruh kepala dan harus berpusar dari pusat kepala. Jenis ini adalah yang paling diminati.
Variasi dalam setiap jenis Crest adalah terhad.  Kedudukan jambul  di sebelah kepala akan memberikan penampilan yang berat sebelah. Walau bagaimanapun, ini tidak akan mengubah pola pembiakan mereka sama sekali. Malah terdapat beberapa burung dengan dua  jambul, yang mempunyai penampilan yang sangat cantik. Burung-burung ini mempunyai satu jambul di hadapan di belakang.

Satu lagi jenis Crest yang menarik  adalah yang berjumbai.  Burung jenis ini mempunyai gangguan bulu bukan sahaja di bahagian depan kepala dan di sepanjang bahagian belakang tengkorak tetapi juga antara sayap mereka. "Crest-bred" burung keturunan yang bukan-crested dari matings Crest dan tidak dapat dibezakan dari Budgerigars biasa.full circular  dan tuftedhalf circular

full circular

Crest Genetik

Genetik jambul tidak semua lurus ke hadapan, dan ia tidak mungkin untuk mengklasifikasikan gen Crest sebagai dominan, resesif atau berkaitan seks. Untuk menghasilkan budgie crested tidak  semestinya memerlukan sesama crested. Kadang-kadang memadai dengan mumpunyai crested jantan dipasangkan dengan normal budgie nanti anak akan mengikut jejak bapanya jka gennya kuat. Crested + cresbred juga akan menghasilkan anak crest. Crestbred + crestbred dan cresbred + normal kebarangkalian mendapat anak crested adalah rendah dan adakalanya tidak menjadi.


0 comments:

Post a Comment